Communicatie, advies en organisatie
De laatste puntjes op de i

Tekstschrijven, correctie, redigeren en advies 

      

Welkom bij De TekstRedactie, het tekstbureau voor tekstuele communicatie.

Corrigeren, redigeren of (her)schrijven van website tekst, blog, nieuwsbrief of persbericht. Ook voor tekst advies, proeflezen of het bijhouden van de website kun je mij inschakelen.

Tekstcorrectie

Redigeren

Herschrijven

Je hebt je tekst geschreven en klaar voor publicatie of verzending, dan wil je dat de tekst foutloos is. Twijfel je over een -d of -t, een tussenstreepje dan kun je kiezen voor tekstcorrectie. 

Tekstcorrectie betekent controleren, verbeteren of nakijken. Hierbij gaat het om spelling, grammatica en leestekens. Hierbij kijk ik naar typfouten, schrijffouten en taalfouten. Er wordt niets veranderd aan de inhoud van jouw tekst, aan de woordkeuze, de schrijfstijl en de indeling van de tekst. 

Bij het corrigeren van jouw teksten vindt wel een lichte tekst redactie plaats, waarbij gekeken wordt naar zinsopbouw, stijlfouten, consistent woordgebruik en schrijfwijze van namen. Als een zin niet lekker loopt, doe ik een voorstel om deze te verbeteren. Bij correctie  wordt jouw tekst niet compleet herschreven. 

Bij het benaderen van de geschreven tekst houd ik rekening met de uiteindelijke lezer en het doel van de tekst. De gebruikte 'tone of voice' is voor een product of dienst belangrijk om de juiste doelgroep te bereiken. 

Redigeren gaat verder dan het corrigeren van een tekst. Behalve het verbeteren van spelfouten en grammaticale fouten, kijk ik naar leesbaarheid en formulering, de indeling en jouw schrijfstijl. 

Samen bespreken we voor wie de tekst geschreven is en met welk doel (informatief, instructief, commercieel of wervend). 

Redigeren bestaat verder uit: 

 • Stopwoorden en overbodige woorden weghalen
 • Zinnen beter laten lopen
 • Tekst leesbaarder maken
 • Leestekens toevoegen en/of weghalen
 • Tekst inkorten
 • Tekst aanpassen aan de lezer, online of offline

Herschrijven, het woord zegt het al. Jouw tekst wordt opnieuw geschreven. Daarbij blijft de kern van jouw verhaal of boodschap bestaan met logisch opgebouwde zinnen in een actieve schrijfstijl. Teksten die gericht zijn op jouw doelgroep.


Kies je Tekst


Meer dan een tekstschrijver  

Als tekstschrijver schrijf ik dagelijks voor mijn nieuwswebsite Groningen.nieuws.nl. Een persbericht heeft een andere benadering nodig dan een website tekst.  Een persbericht bevat nieuwswaarde. Bij het schrijven van een persbericht gaat het erom of het interessant is voor de doelgroep van het medium. 

Een persbericht begint met een kop, die de boodschap bevat van het bericht. In de intro, ook wel lead genoemd staat kort en bondig de belangrijkste informatie aan de hand van de 5 W's en H, wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. 

De uitwerking volgt na de intro, met daarin nogmaals de vermelding van het belangrijkste nieuws, maar met meer toelichting en achtergrondinformatie.  Een persbericht moet oprolbaar zijn met in de eerste alinea de belangrijkste informatie.


Waarom kiezen voor Tekstbureau de TekstRedactie?

Schrijven en redactie lijkt zo eenvoudig. Toch is het niet zo makkelijk om een foutloze tekst te schrijven.

Moet de tekst de lezer overtuigen, informeren of tot actie aanzetten? Elke tekst vereist een andere aanpak. Hoe zorg je er in de teksten voor dat je website bovenaan verschijnt in de zoekresultaten?

Het verdiepen in deze aspecten kost tijd. Een professionele aanpak geeft een positief resultaat. 

De oplossing ligt voor de hand: laat je teksten corrigeren door de Tekstredactie, voor wie het dagelijks werk is.

Voordelen op een rij

 • Kwalitatieve teksten
 • Creatief met heldere afspraken, die nagekomen worden
 • Snel en voordelig werken
 • Tijdwinst
 • De puntjes op de i


Samenwerking 


In een persoonlijk contact bepalen we samen de wensen voor de juiste tekst of dienst. Maak een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek.


 
 
 
 
E-mailen
Bellen